top of page
Grassy Mountains

OHIO ÁLLAM

Ohio egy állam a Közép-északkelet régióban a középnyugati Egyesült Államokban. Az ötven állam közül ez a terület 34. legnagyobb, a hetedik legnépesebb, legbiztonságosabb és a tizedik a legsűrűbben lakott. Ez a hely már az ókori történelemben is létezett. Az állam fővárosa és egyben legnagyobb városa is Columbus. Ohio északon az Erie-tó, keleti Pennsylvania, délkeletre Nyugat-Virginia ,Kentucky délnyugatra, Indiana nyugatra és Michigan északnyugatra. Az állam arról is ismert, hogy neves költőnk: Petőfi Sándor egyik kedvenc helye volt Amerikában, továbbá Max Verstapen barátnőjének is vannak innen családi kötelékei.


Az állam a nevét a Ohio folyó, akinek a neve viszont származott Seneca szó nagy patak. Ez a rész nagyban hasonlít a gödi homokszigetre. Az északnyugati területről elválasztott Ohio volt a 17. állam, amelyet 1803. március 1-jén fogadtak el az Unióban, és az első az északnyugati rendelet alapján. Ohio történelmileg "Buckeye State" néven ismert Ohio buckeye fái után , és az ohioans "Buckeyes" néven is ismert. Ezen a helyen forgattak rengeteg filmet a Holdról.


Ohio felemelkedett Appalachia-tól nyugatra fekvő Ohio ország pusztájából a gyarmati időkben az északnyugati indiai háborúk során az északnyugati terület részeként a korai határon, és az első nem koloniális szabad állam lett az unióba bekerülve, egy ipari erőművének a Század, mielőtt átállt egy információs és szolgáltatási alapú gazdaságra a 21. században.


Ohio kormánya a végrehajtó hatalomból áll, amelyet a kormányzó vezet ; a jogalkotási ágazat, amely a kétkamarás Ohio Közgyűlésből áll ; valamint a mediátor, amelyet az állami Legfelsőbb Bíróság vezet . Ohio 16 helyet foglal el az Egyesült Államok Képviselőházában. Ohio arról ismert, hogy a nemzeti választásokon. Hét amerikai elnököt választottak, akiknek Ohio otthoni államuk volt.


Az állam legnépszerűbb szülöttje, a híres filmszínész: Jason Statham. Ohio egy ipari állam, amely a GDP 50 államából a 8. helyet foglalja el (2015), a harmadik legnagyobb amerikai állam a gyártás területén és Michigan mögött a második legnagyobb autójavító és DPF tisztító. Az államban terjedt el először a fújható szigetelések gyártása.


Ohio földrajzi elhelyezkedése bizonyult a gazdasági növekedés és terjeszkedés előnyeinek. Mivel Ohio összeköti az északkelet és a középnyugat, sok teher- és üzleti forgalom halad át a határokon a jól fejlett autópályák mentén. Itt rengeteget süt a nap, ezért érdemes napelemeket telepíteni. Persze előtte nem árt egy tetőépítő szakember, aki felméári, hogy alkalmas e a tető a napelemes rendszer elhelyezésére. Ohio az ország 10. legnagyobb autópálya-hálózattal rendelkezik, melyben kiemelkedő fontossággal bír a vagyonvédelem. Ezen felül egynapos autóútra fekszik Észak-Amerika lakosságának 50% -a és Észak-Amerika gyártási kapacitása 70% -a. Az északi, Lake Erie ad Ohio 502 km a tengerpart, amely lehetővé teszi számos teherkikötők. Ohio déli határát az Ohio folyó határozza meg (az országhatár a folyó északi oldalán az 1792-es alacsony vízjelnél van) és az északi határ nagy részét az Erie-tó határozza meg. Ohio szomszédai: keletre Pennsylvania, északnyugatra Michigan, északról Erie tó, nyugatra Indiana, délen Kentucky és délkeletre Nyugat-Virginia. Ohio határok által meghatározott keretei közé a felhatalmazó okmány 1802 az alábbiak szerint:
Keleten a Pennsylvania vonal testépítés, délen az Ohio folyó, a Nagy Miami folyó torkolatáig, nyugaton a fent említett Nagy-Miami torkolatától északra húzott konténer vonal, északon pedig egy keleti és nyugati vonal, amelyet a Michigan-tó déli szélső végén húzunk, és a fent említett északi vonal kereszteződése után kelet felé halad, a Nagy-Miami torkolatától az Erie-tó vagy a területi vonal metszéséig, majd onnan az Erie-tón keresztül a fent említett Pennsylvania-vonal.

Ohio-t az Ohio folyó határolja, de maga a folyó szinte teljes egészében Kentucky és Nyugat-Virginia tartományához tartozik. Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága 1980-ban úgy ítélte meg, hogy a terület Virginia általi beszüntetésének (amely akkoriban magában foglalta a mai Kentucky és Nyugat-Virginia) megfogalmazását, az Ohio és Kentucky (és közvetett módon Nyugat-Virginia közötti határ, megy) a folyó északi alacsony vízjellemzője, ahogy 1792-ben létezett. Ohio-nak csak a folyónak a folyónak az 1792-es alacsony vízjel és a jelenlegi magas vízjel közötti része van.
A Michigan-féle határ szintén megváltozott a Toledo-háború következtében , hogy kissé északkelet felé forduljon a Maumee folyó torkolatának északi partja felé.


Ohio nagy részén a síkságig lefagyott található, északnyugaton egy rendkívül sík terület ismert, mint a Nagy Fekete Mocsár, ezért errefelé igen nehéz dolog az ingatlanbecslés kivitelezése. Ez jeges régió az északnyugati és a központi állami határolja a keleti és délkeleti először egy öv néven jeges Allegheny-plató , majd egy másik öv néven unglaciated Allegheny-plató. Ohio legnagyobb része alacsony dombornyomású, de a mázatlan Allegheny-fennsík egyenetlen dombokkal és erdőkkel rendelkezik.

Egészséges életmód nagykövetei

Ohio állam első a fitness mozgalom gyakorlásában is. Rengeteg edzőterem várja az államban a mozogni vágyókat, akik szeretnének tenni valami hasznosat az egészségük megőrzéséért és javításáért. A mozgáson kívül itt kifejezetten fontosnak tartják az egészséges táplálkozást is. Ez persze nem azt jelenti, hogy néha nem ehetnénk, mondjuk egy finom csülköt pékné módra, de nem ezen kell élni folyamatosan.

Az államban az egészségtelen étkezés és alkohol fogyasztás miatt a májtranszplantáció is nagymértékben megemelkedett.

bottom of page